Valitse sivu
Työväenmuseo Werstas tallentaa valtakunnallisesti suomalaista työelämää ja sosiaalihistoriaa. Museo sijaitsee Tampereella Finlaysonin historiallisella tehdasalueella. Werstaalle on aina vapaa pääsy!

Työväenmuseo Werstas on opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämä työelämän ja sosiaalihistorian valtakunnallinen vastuumuseo. Museon toiminta-ajatus kiteytyy sanapariin reilusti historiaa. Sillä tarkoitetaan museon laajaa toimintaa: runsaita näyttelyitä, monipuolisia kokoelmia sekä vilkasta tapahtumatoimintaa. Reiluus on myös asennekysymys, joka näkyy parhaiten museon vapaassa sisäänpääsyssä.

Työväenmuseon historiankäsitys on reilu, äänen saavat niin tavalliset työläiset kuin erilaiset vähemmistöt ja historian marginaali-ilmiöt. Vapaa sisäänpääsy tarjoaa kaikille tasavertaisen mahdollisuuden tutustua näyttelyihin ja viettää aikaa museossa. Museossa vierailee vuosittain yli 50 000 kävijää.

Werstas ylläpitää myös kahta pienempää museota. Vuonna 2012 Werstaaseen yhdistyneen Kuurojen museon näyttelytila sijaitsee Helsingissä ja kokoelmia säilytetään Tampereella. Myös Tampereella Hämeenpuistossa sijaitseva Lenin-museo on kuulunut Werstaaseen vuodesta 2014.

Työväen museoyhdistys


Museota ylläpitää Työväen museoyhdistys ry, johon kuuluu 29 jäsenyhteisöä

Yhdistyksen tarkoituksena on vaalia työväen perinteitä, tallentaa aineellista kulttuuriperintöä, edistää työelämän ja sosiaalihistorian tutkimusta sekä herättää mielenkiintoa teollistuneen ajan ja kansalaisyhteiskunnan historiaan. Työväen museoyhdistys on poliittisesti sitoutumaton.

Työväen museoyhdistykseen kuuluu vuonna 2024 yhteensä 29 jäsenyhteisöä. Henkilöjäseniä yhdistyksellä ei ole, mutta yksityishenkilöt voivat liittyä museon ystäväyhdistykseen.

Werstas saa vuosittain avustusta toimintaansa Opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä Tampereen kaupungilta. Myös Kuurojen liitto ja Palkansaajasäätiö tukevat Werstasta oman kulttuuriperintönsä säilyttämisessä.

 

Työväen museoyhdistys ry:n hallitus vuonna 2024:

Kansanedustaja Jukka Gustafsson, puheenjohtaja
Yliopisto-opettaja Ulla Aatsinki, varapuheenjohtaja
Museotoimenjohtaja Hanna-Kaisa Melaranta
Alue- ja järjestöasiantuntija Sanni Halla-aho
Yliopistonlehtori Pia Koivunen
Johtaja Laura Pajunen
Kokoelmapäällikkö Teemu Ahola
Arkistonjohtaja Petri Tanskanen
Erityisavustaja Tiina Kivinen
Kehityssuunnittelija Veli-Pekka Heino

Hallituksen ulkopuolisena sihteerinä ja esittelijänä toimii museonjohtaja.

Työväenmuseo Werstaan historiaa


Vuonna 1993 perustettu Työväenmuseo Werstas kertoo tavallisten ihmisten elämästä, työväen kulttuurista sekä marginaalien historiasta.

Werstas avasi ovensa yleisölle Finlaysonin vanhalla tehdasalueella marraskuussa 1993. Lähtökohdat olivat alkuun vaatimattomat. Vuonna 2001 museo muutti nykyisiin tiloihin Väinö Linnan aukion laidalle. Museosta on kasvanut mielenkiintoinen ja menestyvä museokeskus. Pääsymaksuista Werstas luopui vuonna 2011. Kuurojen museo yhdistyi osaksi Työväenmuseo Werstasta vuonna 2012 ja Lenin-museo vuonna 2014.

Werstas perustettiin tallentamaan työväen historiaa. Museo kertoo laajasti työväestöön liittyvästä kulttuuriperinnöstä kuten työn ja työväen historiasta, työttömyydestä, työympäristöistä, työväen asuinalueista sekä työväenluokan jaetuista kokemuksista ja niistä syntyvistä työväenkulttuureista.

Werstas käsittelee näyttelyissään myös vähemmistöjen kulttuuriperintöä sekä vaikeita ja arkaluontoisia aiheita. Olemme tehneet Suomen ensimmäisen näyttelyn seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta, feminismistä Suomessa sekä ympäristöliikkeestä ja vammaisuuden historiasta Suomessa.

Näin voit tukea Werstasta


Voit tukea Werstaan toimintaa monin eri tavoin: tee kokoelmalahjoitus, tule mukaan tekemään vapaaehtoistyötä tai järjestä tilaisuus Werstaalla.

Werstas haluaa taata laadukkaan museoelämyksen kaikille yhteiskunnallisesta asemasta ja varallisuudesta riippumatta. Siksi Werstaalle on aina vapaa pääsy!

Haluamme myös antaa ihmisille mahdollisuuden vaikuttaa, olla mukana ja osallistua. Vapaaehtoisena voit tulla mukaan tekemään töitä museon kokoelmien parissa, toteuttamaan näyttelyitä tai järjestämään tapahtumia.

Museon toimintaa voi tukea myös liittymällä museon ystäväyhdistykseen, järjestämällä tilaisuuden Werstaalla tai maksamalla vapaaehtoisen pääsymaksun. Keräyslippaat sijaitsevat museon asiakaspalvelutiskillä ja näyttelykerroksen aulassa.

 

Vapaaehtoisen pääsymaksun voit maksaa myös MobilePayllä.
Lue QR-koodi ja olet mukana tukemassa toimintaamme!