Werstaan kokoelmat kertovat työelämän ja sosiaalihistorian muutoksista
Työväenmuseo Werstas on työelämän ja sosiaalihistorian valtakunnallinen vastuumuseo. Museon kokoelmat kertovat suomalaisen kansalaisyhteiskunnan synnystä ja muutoksista.
Werstaan kokoelmissa on työelämän, ammattiyhdistystoiminnan, työväenliikkeen, osuustoimintaliikkeen ja muiden kansanliikkeiden historiaa. Werstaan tallennusvastuulla ovat myös muun muassa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen aineistot ja ympäristöliike. Werstaan kokoelmiin kuuluvat myös Kuurojen museon kokoelmat, joihin tallennetaan viittomakielisten historiaa sekä neuvostosuhteiden historiaa käsittelevät Lenin-museon kokoelmat.
Museon kokoelmissa on noin 60 000 esinettä ja 360 000 valokuvaa. Lisäksi museolla on kirjasto, pienpainatteita ja arkistoaineistoa. Kokoelmien vanhimmat aineistot ovat 1800-luvun alusta ja uusimmat 2020-luvulta.
Tutustu Werstaan kokoelmiin verkkoportaalissamme arjenhistoria.fi. Sivustolta löytyy runsaasti esine- ja valokuvakokoelmia liittyen työelämään, teollisuuteen, tekniikkaan, tieteeseen, korkeakouluopetuksen historiaan, työväenliikkeeseen ja sosiaalihistoriaan.
Werstaan kokoelmat löytyvät myös Finna.fi-hakupalvelusta:
Finna-palveluun
Tallennus-ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO auttaa museoita esineiden keräämisessä ja voimavarojen suuntaamisessa kunkin museon ydintehtävään.
OTK:n henkilökuntaa ruokailee polttopuutalkoissa Rantasalmella 11.7.1943. Kuva: Atte Hyvärinen/ Työväenmuseo Werstas
Werstas tallentaa ainoana museona seuraavia kohteita
- Kuluttajien osuustoimintaliike ja liiketoiminta
- Suomen ja Venäjän/ Neuvostoliiton suhteet
- Ammattiyhdistysliike
- Kehitysmaaliike
- Naisasialiike
- Poliittinen työväenliike
- Rasisminvastainen toiminta
- Rauhanliike
- Ympäristöliike
- Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt
- Työväen kulttuuritoiminta
- Viittomakieliset
- Työelämän laatu
- Työturvallisuus
- Työttömyys
- Neuvostomatkailu
- Lenin ja Suomi
Työväenmuseo Werstaan kokoelmapoliittinen ohjelma
Museon kokoelmapoliittinen ohjelma määrittelee kokoelmatyön tehtävät, kokoelmien käytännöt ja prosessit. Lisäksi ohjelmassa on tiivistelmä museon kokoelmien historiasta. Ohjelmasta selviää, mistä museon kokoelmat koostuvat ja mitä museo tallentaa. Kokoelmapoliittinen ohjelma toimii kokoelmatyön päivittäisenä työkaluna ja tarjoaa myös runsaasti tietoja muille museoille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Työväenmuseo Werstaan kirjasto
Työväenmuseo Werstaan kirjaston ja arkiston aineistoihin on mahdollista tutustua kerran viikossa järjestetyn kirjastopalvelun aikaan tai erikseen sopimalla. Kirjasto on avoinna yleisölle aina keskiviikkoisin klo 12-16, jolloin kirjastoon pääsee ilmoittautumalla Werstaan infotiskillä.
Kirjastossa voi lukea museon käsikirjaston kirjoja sekä lehtiä ja muita painotuotteita, mutta niitä ei lainata museosta ulos. Kirjastossa on myös mahdollisuus lukea digitaalisessa muodossa vanhoja työväenlehtiä. Heinäkuussa Werstaan kirjastopalvelu on kiinni.
Yhteydenotot kirjasto- ja arkistoasioissa:
Tutkija Marita Viinamäki
LHBTIQ
Työväenmuseo Werstas vastaa valtakunnallisesti suomalaisen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historian tallentamisesta. Werstaalla onkin maan ainoa LHBTIQ-museokokoelma.
Sateenkaarevia kuvia museoon
Tallennamme kokoelmiimme valokuvia, jotka kertovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten elämistä.
Lataathan kuvan täysikokoisena. Halutessasi lahjoittaa useita kuvia, ota yhteyttä projektitutkija Riikka Hynniseen tai kokoelmapäällikkö Leena Ahoseen.
Antirasismi
Antirasistinen toiminta on osa suomalaista sosiaalihistoriaa. Työväenmuseo Werstas haluaa toimia moniäänisen ja kulttuurisesti moninaisen kansalaisyhteiskunnan muistina ja kerää kansainvälisestikin ainutlaatuista antirasistista kokoelmaa. Kokoelmaa rakennetaan yhdessä liikkeen toimijoiden kanssa.
Linkkejä
kysymuseolta.fi
Kysy museolta on suomalaisten museoiden yhteinen verkkotietopalvelu. Museot vastaavat palvelun kautta erikoisalaansa liittyviin kysymyksiin. Sivuston kautta voit kysyä meiltä muun muassa työelämään ja sosiaalihistoriaan liittyviä kysymyksiä sekä lueskella jo annettuja vastauksia.
työväenliike.fi
Verkkosivu tuo esiin työväenliikkeen vahvaa roolia Suomen yli satavuotiaan historian eri vaiheissa. Sivu tuo historian lähelle lukijaa esittelemällä arkistojen kätköistä löytyviä aitoja lähteitä. Sivusto on toteutettu yhdessä Kansan Arkiston ja Työväen Arkiston kanssa.