Kuvia ja muistoja holodomorista Työväenmuseo Werstaalla
Viestimille 24.9.2024
Työväenmuseo Werstaalla Tampereella avataan 25.9.2024 Holodomor-näyttely. Esillä on 44 harvinaista valokuvaa sekä muistitietoa Ukrainaa vuosina 1932–1933 koetelleesta nälänhädästä eli holodomorista. Nimi tulee ukrainan kielen sanoista holod, nälkä ja mor, tuho.
Nälänhätä aiheutui maatalouden kollektivisoinnista ja viljan viennistä. Stalinin Neuvostoliitto ei kansalaisiaan auttanut vaan vaikeutti tilannetta entisestään lisäämällä viljan pakko-ottoja ja langettamalla ankaria rangaistuksia vastarinnasta. Ukrainassa kuoli nälkään noin neljä miljoonaa ihmistä.
Holodomor oli Neuvostoliitossa kielletty puheenaihe. Myös muu maailma käänsi katseensa ja vain muutama toimittaja raportoi nälänhädästä. Näyttely nostaa esiin kaksi Ukrainan tilanteesta kirjoittanutta journalistia: brittiläisen Gareth Jonesin ja kanadalaisen Rhea Clymanin.
Nälänhätää alettiin käsitellä toden teolla vasta Ukrainan itsenäistyttyä, vaikka nälän muistamisesta tuli mahdollista jo Mihail Gorbatšovin avoimuuspolitiikan aikana. Nyky-Venäjä vaikenee jälleen asiasta. Euroopan parlamentti ja yli 30 valtiota Suomi mukaan lukien on tunnustanut holodomorin kansanmurhaksi.
Näyttelyn harvinaiset kuvat eivät ole olleet Suomessa aiemmin esillä. Kuvat ovat kahden nälänhädän silminnäkijän ottamia. Nikolai Bokan asui Pohjois-Ukrainassa ja valokuvasi oman perheensä kohtaloa maaseudulla. Olot maalla olivat vaikeat eikä kylissä ollut juuri mitään syötävää. Itävaltalainen Alexander Wienerberger työskenteli Harkovassa kemiantehtaan teknisenä johtajana ja tallensi hätää kaupungin kaduilla.
Näyttelyssä esillä olevat muistot kertovat nälän kauhuista ja ihmisten epätoivosta:
”Olin vasta pieni poika enkä ymmärtänyt, mitä tapahtui. Halusin kovasti ruokaa, mutta en osannut sääliä itseäni tai muita. Jouduin jonkinlaisen selittämättömän horroksen tai lamaannuksen valtaan.”
Ivan Vovk
Muistitietoaineisto on kerätty 2000-luvulla kanadalaisen Holodomor Research and Education Consortium -tutkimusyksikön (HREC) tekemissä keruissa. Myös näyttelyn kuvat on saatu esille Työväenmuseo Werstaalle HREC:in kautta. Museo on tehnyt yhteistyötä HREC:in kanssa kansainvälisessä Heritages of Hunger – nälkä ja nälänhädät eurooppalaisena kokemuksena -hankkeessa vuodesta 2019 lähtien.
Holodomor – Ukrainan nälänhätä 1932–1933 on esillä Työväenmuseo Werstaalla 25.9.2024–11.5.2025.
Lehdistökuvia:
”300 päivää (kolmesataa!) ilman leipää niukaksi lounaaksi”.
Ukrainalaisen kylävalokuvaaja Nikolai Bokanin perhe huhtikuussa 1933.
Nälänhätä kosketti kaikkein kovimmin viljavaa maaseutua.
Kuva: Nikolai Bokan, Sectoral State Archive of Security Service of Ukraine.
Pohjoisukrainalaisen kylävalokuvaaja Nikolai Bokanin poika Konstantin kuoli nälkään kesken peltotöiden kollektiivitilalla. Bokan kuvasi Konstantinin veljen samalla paikalla muutamaa tuntia myöhemmin. Holodomorin synkin kuukausi oli vuoden 1933 kesäkuu, jolloin menehtyi arviolta 28 000 ihmistä päivässä.
Kuva: Nikolai Bokan, Sectoral State Archive of Security Service of Ukraine.
Nälkiintynyt tehtaan portinvartijan tytär Harkovassa kesällä 1933.
Lapsen turvonneet kasvot ja tikkumaiset jalat kertovat aliravitsemuksesta.
Kuva: Alexander Wienerberger, Wienin arkkihiippakunnan arkisto.
Lisätiedot:
Projektitutkija Inka Tuominen,
inka.tuominen(at)tyovaenmuseo.fi
050 366 8898
Holodomor – Ukrainan nälänhätä 1932–1933
Työväenmuseo Werstas
25.9.2024–11.5.2025
Väinö Linnan aukio 8, Tampere
www.tyovaenmuseo.fi
puh. 010 420 9220
Museo avoinna ti-su 11-18
VAPAA PÄÄSY