Werstaan Rakentajat-näyttely kertoo työmaiden muuttumisesta
Julkaisuvapaa 7.6.2024
Rakentamisen historiasta ja työn muutoksesta sadan vuoden aikana kertova Rakentajat-näyttely avautuu Työväenmuseo Werstaalla yleisölle lauantaina 8.6.2024. Elämyksellinen näyttely tarjoaa tutkittavaa niin alan ammattilaisille, nikkarointia harrastaville kuin pienille puuhailijoillekin.
Näyttely on laaja ja monipuolinen kuten rakennusalakin: rakentamisen parissa on ahertanut Suomessa enimmillään lähes 200 000 työntekijää ja ala kattaa talonrakentamisen, maa- ja vesirakentamisen sekä rakennustuoteteollisuuden. Alan moninaisuutta havainnollistavat näyttelyyn kootut kymmenet ammattinimikkeet, joiden tuntemusta kävijät voivat testata leikkimielisillä sanasokkeloilla.
Rakennusala tekijöineen on jatkuvassa muutoksessa. Työolojen muutoksesta kertoo 1900-luvun puolivälin tyyliin pystytetty työmaaparakki valurautaisine pönttökamiinoineen ja petrolilamppuineen. Parakissa voi kuunnella rakentajien tarinoita. Työmailla pakerrettiin 1960-luvulle saakka pääosin lihasvoimalla ilman koneita, esimerkiksi ensimmäiset torninosturit tulivat rakennuksille 1950-luvulla.
Rakentaminen on ollut riskialtista. Vaativat työolosuhteet, vähäinen työsuojelu ja kouluttamattoman tilapäistyövoiman suuri määrä tekivät työmaista hengenvaarallisia. Vielä 1960-luvulla noin 60 työntekijää kuoli vuosittain työtapaturmissa. Äkillisten tapaturmien lisäksi uhkana ovat olleet ammattisairaudet. Yksi tunnetuimmista sairauksia aiheuttavista aineista on asbesti, joka otettiin rakennuksilla käyttöön 1920-luvulla. Helposti muovattavaa ja palamatonta ihmeainetta käytettiin vuosikymmenten ajan. Työturvallisuuden kehittymiseen voi näyttelyssä tutustua esimerkiksi pukemalla päälleen ulkoisen tukirangan eli eksoskeletonin, joka helpottaa nostotöitä. Uutuutta eivät ole vielä kaikki alan ammattilaisetkaan päässeet kokeilemaan.
Näyttelyssä on esillä runsaasti eri aikojen työvälineitä, jotka havainnollistavat työn tekemisen muutosta. Tuttujen työkalujen lisäksi nähtävillä on harvinaisempaakin välineistöä, kuten sukeltajan varusteet painokenkineen ja kuparikypärineen. Historiallinen esineistö on pääosin Työväenmuseo Werstaan omista kokoelmista. Näyttelyn monipuolinen valokuva-aineisto on eri vuosikymmeniltä eri puolilta Suomea ja koottu useiden museoiden kokoelmista.
Pienille rakentajille näyttelyssä on oma työmaa-alue, josta löytyvät työntekijöille kypärät ja turvaliivit sekä työkaluja kunnon rakennusleikkejä varten. Kaikenikäiset kävijät voivat ikuistaa käyntinsä kiipeämällä kaivinkoneen kauhaan ja eri puolilta näyttelyä löytyy toiminnallisia pisteitä, joiden parissa pientenkään aika ei tule pitkäksi.
Näyttely on avoinna Työväenmuseo Werstaalla 10.8.2025 saakka. Näyttelyn oheisohjelmisto alkaa heti ensimmäisenä avoinnaolopäivänä lauantaina 8.6., jolloin näyttelyyn on opastukset kello 12, 14 ja 16. Museon auditoriossa kello 11 tutkija Keijo Rantanen kertoo Yli sadan vuoden urakka -luennolla rakentamisen historiasta.
Rakentajat on rakennettu yhteistyössä sata vuotta täyttävän Rakennusliiton kanssa.
Lehdistökuvia:
Kurulainen kivityöntekijä Lauri Haapanen (edessä) Paavo Leppäsen (takana) louhoksella vuonna 1956.
Kuva: Elli Valovuori, Suomen valokuvataiteen museo.
Rakentajat-näyttelyssä pääsee kurkistamaan työmaan porttien sisäpuolelle.
Kuva: Mikko Vares.
Laastienkeli eli laastinkantaja Konttisen liiketalon rakennustyömaalla Kuopiossa vuonna 1919.
Kuva: Victor Barsokevitsch, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.
Katua asfaltoidaan Jyväskylässä kesällä 1939. Autoteiden päällystys asfaltilla yleistyi ensimmäisen maailmansodan jälkeen.
Kuva: Jorma Rusanen, Keski-Suomen museo.
Näsinneulaa rakennetaan Näsijärven rannalla Tampereella 1960–1970-luvun taitteessa. Näsinneula oli Suomen korkein rakennus yli viisikymmentä vuotta.
Kuva: Vapriikin kuva-arkisto.
Metron rakennustöitä Sörnäisten metroaseman lähettyvillä Helsingissä vuonna 1976.
Kuva: Seppo Saves, Helsingin kaupunginmuseo.
Näyttelyn parakissa voi tutustua rakentajien tarinoihin.
Kuva: Mikko Vares.
Näyttelyn parakissa voi eläytyä rakentajien arkeen 1900-luvun puolivälissä
Kuva: Mikko Vares..
Rakennusalan laajuutta ja ammattinimikkeiden runsautta, nimikkeiden tuntemustaan voi testata myös hauskoilla sanasokkeloilla.
Kuva: Mikko Vares.
Lisätiedot:
Näyttelypäällikkö Linda Heinonen,
puh. 050 440 1163
linda.heinonen(at)tyovaenmuseo.fi
Rakentajat
Työväenmuseo Werstas
8.6.2024 – 10.8.2025
Väinö Linnan aukio 8, Tampere
www.tyovaenmuseo.fi
puh. 010 420 9220
Museo avoinna ti-su 11-18
VAPAA PÄÄSY